Nosečnost po tednih - 19. teden

19 teden nosecnosti-velikost: 15,3 cm, -teža: 240 g

-razvoj: Otrokovo kožo prekriva puh (bele dlačice), ki otroka šciti pred vplivom plodovne vode. Posteljica (placenta) še naprej raste in hrani otroka. Če pričakujete dvojčke ste trenutno nekje na polovici nosečnosti.

-mamica: Opazile boste morda kakšne kožne spremembe, ki so hormonskega značaja in bodo po porodu izginile. Pojavijo se lahko lise na obrazu, srbeča in suha koža. Še posebno bodite pozorne na kožo trebuha, prsi, stegen in zadnjice. V obdobju nosečnosti posvetite tem predelom posebno skrb z losjoni, kremami in olji. Na koži lahko kljub dobri oskrbi nastanejo strije (pretrgana vlakna kolagena in elastina, ki se pojavijo sprva kot rdeče, kasneje pa svetlo obarvane proge). Če še niste boste morda v tem obdobju začutili boste gibanje otroka. Nekatere "bolj suhe" mamice lahko to občutijo že v obdobju od 16. tedna nosecnosti, druge - predvsem prvorodke pa kasneje nekje do 20.-22. tedna. Gibanje boste občutile kot dviganje milnih mehurčkov ali kot metulja krilca. Morda boste sprva v dvomih, da gre morda za premike v črevesju, v poznejših tednih pa boste zagotovo čutili kaj je vaš otročiček.

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog