Nosečnost po tednih - 33. teden

33 teden nosecnosti-velikost: 43,7 cm, -teža: 1918 g

-razvoj: Otrok lahko prepoznava glasbo in si jo zapomni. V tem obdobju je količina plodovne vode (amnijska tekočina) na najvišji ravni in bo ostala taka do poroda. Maščobe se še kar naprej kopičijo, kar se odraža v dojenčkovi barvi kože, ki prehaja iz rdeče v roza barvo.

-mamica: Zatekanje nog je v tem obdobju normalno, vendar če imate ob tem še hude glavobole, bliskanje pred očmi, povišan krvni tlak, otekline, beljakovine v urinu in prekomerno težo lahko to kaže na preeklampsijo. Preklamsija se lahko pojavi v drugi polovici nosečnosti in lahko vodi v življensko ogrožujoče stranje - eklampsijo. Točen vzrok ni znan, je pa pogojen z imunskim odzivom matere. Eklampsija je oblika epilepticnega napada, ki ga sprožijo bolezenski procesi zaradi nosecosti. Ob eklampticnem napadu pride do izgube zavesti in spomina. Primerov eklampsije je v Sloveniji izredno malo (običajno pri nosečnicah, ki ne hodijo na redne kontrolne preglede), potrebno pa je takojšnje ukrepanje - prekinitev nosečnosti.

 

Video (33. - 36. teden)

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog