Dojenje (tehnika, položaji, podiranje kupčka)

NAMESTITEV: 
Pomembno je, da je materi udobno (sede ali leže). Dojenčka namestimo tesno ob sebi (dotikanje s trebuhom), njegova glava mora biti višje od želodčka.


PRISTAVLJANJE: 
Otrok naj z usti objame kolobar ne samo bradavice. Ne prinašamo dojke k otroku, ampak otroka k dojki!


DOJENJE: 
V zgodnjem obdobju dojenja (prvi tedni) svetujejo pri vsakem obroku dojenje iz obeh dojk, predvsem zaradi boljše stimulacije in zato, da dobi otrok dovolj mleka. Kasneje bo zadoščalo pri vsakem obroku dojenje iz druge dojke. Če je premalo mleka in otrok ni videti zadovoljen je potrebno dojenje iz obeh dojk, s tem da ob naslednjem podoju ponudite dojko iz katere ste nazadnje dojili. Dojenje na začetku traja tudi več kot 15 min, saj je potreben čas da mleko sploh priteče. Kasneje naj podoj iz ene dojke traja le 10-15 min.

 

Kdaj je dovolj?
- Ko otrok spontano popusti dojko. Otrok sesa do sitosti in potem spontano popusti dojko.
- Ko po dolgem sesanju zaspi (od dojke ga vzamete tako da mazinec potisnete med otrokov ustni kot in bradavico in rahlo pritisne na dojko).


Količine mleka in število obrokov: si oglejte tukaj. Pri dojenju je potrebno običajno več obrokov. Če pa mleka kljub temu ni dovolj je potrebno dodajati adaptirano mleko. Glej vrste adaptiranega mleka tukaj.

 

PODIRANJE KUPČKA:
Potem ko otroka odstavimo, ga postavimo navpično pokonci, da se mu "spahne" zrak iz želodca (podre kupček). Lahko pa otroka tudi postavimo čez noge, tako da leži na trebuščku. Ko otrok že lahko sedi pa je najhitreje podiranje kupčka kar sede.


REŠEVANJE TEŽAV PRI DOJENJU

 

Reševanje težav z dojenjem

Premalo mleka

-pogostejše dojenje,
-pitje več tekočine (3 l)
-če mleko ne steče običajno zdravnik (že v porodnišnici) predpiše Syntocinon pršilo za nos, ki se ga uporablja 2-5 minut pred dojenjem oz. izbrizgavanjem mleka.

Preveč mleka

-črpanje nepodojenega mleka

Boleče in razpokane brdavice

-Bepanthen ali lanolin (za razpokane in boleče brdavice)

-uporaba nastavkov za dojenje

Vdrte brdavice

-uporaba nastavkov za dojenje (vsaj na začetku)

Vnetje žlez (mastitis)

-pogostejše dojenje in črpanje odvečnega mleka,

- masaža dojk pod zelo toplo vodo ali toplimi obkladki (od zunaj proti bradavici),

-pitje več tekočine (3 l),

-če pride že do povišane telesne temperature do 40°C , rdečih lis na prsih ter bolečih vozličkov je potrebno takojšnje ukrepanje - masaža, črpanje in če ne gre drugeče tudi obisk zdravnika.

Zdravnik (do 6 tedna po porodu je to zdravnik v porodnišnici) vam bo verjetno predpisal antibiotike (npr. Amoksiklav) ter morda še Syntocinon pršilo za nos (ali enkratno injekcijo), ki se ga uporablja 2-5 minut pred dojenjem oz. izbrizgavanjem mleka, da mleko lažje steče.


 

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog