Kopanje dojenčka

1.) PRIPRAVA OPREME

 1. kopalna kad (navadna, brez posebnih izboklin, na stabilnem podstavku)
 2. 2 x tetra plenica kopalna brisača vata,
 3. zloženci (gaze 5x5 cm) in vatirane palčke (otroške)
 4. otroško milo
 5. olivno olje (lekarniško)
 6. hladilno mazilo 70% alkohol ali fiziološko raztopino
 7. več umivalnih vrečk (lahko tudi gazo)
 8. otroške škarjice za nohte (z topo konico)
 9. glavnik ali krtačko
 10. vodni toplomer (za 37°C)
 11. mali koš (za robčke ipd)
 12. oblačila: dve majčki (ali bodya), žabice, kapica...

Pred kopanjem se primerno oblečemo, umijemo roke in odstranimo nakit.


2.) PRIPRAVA VODE

Voda v banjici naj bo tako visoka da ima otrok ritko in nogice v vodi (cca 8 cm). Voda naj ima temperaturo preverjeno z termometrom 36 -37°C (šele ko dobimo izkušnje lahko preverimo temperaturo s komolcem). Prostor za kopanje naj bo čimbolj topel (najbolje kopalnica).


3.) PRIČETEK KOPANJA

Otroka primemo z varnostnim prijemom, ker lahko kadar je spolzek zdrsne iz rok. Otrok naj bo pred kopanjem pokrit s plenico, da ga ne zebe. Potem ga skupaj s plenico (vsaj prvo kopanje) počasi spustimo v vodo: najprej zmočimo plenico, nato nogice itd.


4.) UMIVANJE

Lička ne milimo. Za vsako lice in oči uporabimo svoj kos vate. Za umivanje oči lahko uporabimo vodo ali pa tudi fiziološko tekočino. Če je kakšno oko vneto vanj kanite 1-2 kapljici materinega mleka. Oči čistimo od veke proti solznici (od notranjega očesnega kota proti zunanjemu). Ostale dele telesa čistimo od čistega dela proti umazanemu: čelo, koren nosu, lička, pod noskom, lasišče namilimo, vrat, prsni koš, trebuh, hrbet, roke in noge (od prstov navzgor), spolovilo proti ritki in ritko.


Spiramo v istem vrstnem redu kot milimo.

 

5. OBRIŠEMO, OBLEČEMO

Otroka po istem postopku obrišemo. Ob tem začnejo dojenčki pogosto jokati (ker je lačen, ga zebe, ker bi bil še v vodi ipd.). Z vatirano palčko mu še očistimo ušesa in z zložencem popek (kasneje ko je zaceljen tudi z vatirano palčko). Za čiščenje popka uporabljamo 70% alkohol ali pa tudi fiziološko raztopino.


Otroka namažemo z oljem (če ima suho kožo), počešemo in oblečemo (majčko, plenico za enkratno uporabo, klasično pleničko, potegnemo majčko, povijalno plenico, hlačke, copatke, !!!kapica). Vmes lahko "pase kravice" da neha jokati. 


DOBRO JE VEDETI:

Kopanje dojenčka je možno šele po nekaj tednih, ko se zaceli popek. Dokler se popek rosi uporabljamo alkohol (ali fiziološko raztopino) za čiščenje popka - dokler je rana sveža in obstaja možnost infekcije. Plastična plenica naj bo zavihana tako, da bo popek v kontaktu le z klasično polikano in s tem razkuženo plenico (en mesec). Prvo kopanje opravi patronažna sestra, ki obišče dojenčka takoj po prihodu iz porodnišnice.


Dojenčka kopamo vsak dan, namilimo le enkrat na teden. Kadar se slabše počuti lahko kopanje preskočimo. Če je dojenček po kopanju utrujen ga kopamo zvečer, če je nemiren raje dopoldne.

S krtačko ali glavnikom češemo otroka tudi če še nima las.

Prvih nohtov (1 mesec) se ne striže, da ne poškodujemo občutljive kožice. Do takrat naj ima otrok dolge rokave da se ne praska ali pa posebne rokovičke.

 

Na trgu obstaja veliko pripomočkov za kopanje:

-posodice za umivanje

-razna sedala in ležalniki za kopanje

-posebne kadi z ležalnikom

-čebrički (vedro)

-nedrseče podloge...

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog