Nepravilno ležeži testisi (moda oz. jajcka)

Testisi oz. moda se razvijejo v trebuhu. Iz trebušne votline se preko dimeljskega kanala pred rojstvom spustijo v mošnjo.

PREGLED:
Običajno pediater že v porodnišnici preveri ali so moda spuščena, vendar ste lahko na to pozorni tudi sami. Če nikoli ne vidite ali ne občutite mod svojega dečka, opozorite zdravnika, da jih bo pregledal. V določenih primerih namreč govorimo tudi o »mobilnih« testisih, ko se testis premika iz trebušne votline v mošnjo (če je testis večino izven mošnje se običajno tudi priporoča operacija).

NESPUŠČENA MODA:
Stanje ko eden ali oba testisa nista spuščena v modnik (ob rojstvu oz. po prvem letu starosti) imenujemo kriptorhizem. Višja temperatura v trebušni votlini oz. dimeljskem kanalu lahko povzroči sterilnost mod, prav tako je to stanje povezano z višjim tveganjem za pojav raka na modih (po nekaterih podatkih od 5% do 20%). Študije so pokazale, da zgodnja operacija zmanjša možnost kašnejših zapletov.

MOŽNOST POJAVA:
Testisi niso spuščeni pri približno 3% rojenih dečkov in pri 30% nedonošenih dečkov. V 95% primerov se napaka pojavi na enem testisu.

DEJAVNIKI POVEČANEGA TVEGANJA:

-Prezgoden porod

-Nizka porodna teža

-Nosečnost z dvojči

-Downov sindrom

-Gestacijski diabetes

-Uživanje alkohola

-Hormonske motje zarodka (med drugim na spuščanje mod vpliva tudi testosteron)

-Izpostavljenost matere različnim strupom

-Starost matere pod 20 let

-Pojavnost v družini


DIAGNOSTICIRANJE:

-Ultrazvok

-Laparoskopija (pregled z optičnim sistemom)

 

ZDRAVLJENJE:

-»Čakanje«, da se moda spustijo sama od sebe (pogosto se to zgodi do 4 meseca starosti)

-Hormonska terapija (se uporablja redko)

-Operativni poseg (pri splošni anasteziji), ki se ga običajno opravi v času od 1-2 leta starosti otroka (včasih tudi kasneje). Poseg se opravi zaradi preprečevanja neplodnosti, morebitne nagnjenosti k malignosti (rakovim obolenjem) in zaradi psiholoških vzrokov.

 

meni_pripor

 

Creative Commons License
Otrocarije.net is licensed under a Creative Commons License.

© 2007-2013 Otrocarije.net - Vse pravice pridržane.

Celotna vsebina te strani (slike, tekst, tabele, izračuni,...) je avtorsko zaščitena in je brez dovoljenja avtorja (uredništvo Otročarije) ni dovoljeno uporabljati. Vsako kršitev bo avtor kazensko ter odškodninsko preganjal.

Kontakt | O strani

 

Otročarije.net | Otročarije-blog